Nalagam ...

Novice


Živela 1. in 2. maj, živele delavske pravice!

V nedeljo in ponedeljek praznujemo mednarodni praznik delavstva, ki se ga 1. maja praznuje po celem svetu. Ta dan obeležuje krvave demonstracije, ki so se dogajale v dneh okoli prvega maja, leta 1886 v Chicagu. Delavci so takrat postavili zahtevo po 8-urnem delovniku in političnih pravicah, vendar jih je pri tem ovirala policija. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Danes praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic. Praznik delavcev je postal eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni, kot državni praznik in dela prost dan je bil uzakonjen leta 1948, mnogo večjo težo kot danes pa je v Sloveniji imel v socialističnih časih. Takrat se je dan začel navsezgodaj zjutraj z budnicami delavske godbe, ki so jo imela vsa industrijska središča ali večji obrati, čez dan so se vrstili številni sprevodi in kulturne prireditve, ki so se navadno zaključile zvečer s kresom in veselico. Ljudje so imeli pripete rdeče nageljne, oblečeni pa so bili v najboljša oblačila. Pomembno mesto pri praznovanju so imele rdeče zastave in mlaji, simbolika tega dne pa je bila v vseh vidikih povezana s solidarnostjo delavcev in bojem za pravice.(Vir: uredništvo mlad.si)

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije neumnostim, ki so jih počele različne vlade v različnih obdobjih, nikdar nismo pritrjevali, a tudi nismo molčali. Tako je bilo tudi ob izvedbi stavke 16. februarja letos, kjer smo se združeni borili za delavske pravice in pokazali, iz kakšnega testa smo. To pa je bilo šele ogrevanje, za primer, da se bo aroganca in ignoriranje nadaljevalo.

Zavedamo se, da sta zdravstvo in socialno varstvo sistema, ki sta v zadnjih dveh letih nosila pretežni del bremena epidemije. Zdravniki, medicinske sestre, laboratorijski tehniki, inženirji in analitiki, psihologi, socialni delavci, logopedi, radiološki inženirji, sanitarni inženirji, fizioterapevti, delovni terapevti, farmacevtski tehniki in farmacevti, strežnice, vzdrževalci, zdravstveno-administrativni sodelavci, kuharji in njihovi pomočniki, perice, šivilje, receptorji, informatiki, finančno-računovodski delavci, strokovni delavci, pa seveda direktorji in vodstveni delavci in še mnogi drugi – vsak, prav vsak med njimi je prispeval svoj kamen v mozaiku reševanja človeštva. Po dveh letih so utrujeni, izčrpani, izgoreli. Mnogi zapuščajo sistem ali pa odhajajo na dolgotrajno bolniško odsotnost.

Mi vse to vemo, ker nam o tem poveste vi, naše članice in člani. In naša naloga je, da na to opozarjamo ter da iščemo rešitve. Seveda moramo za iskanje rešitev imeti sogovornika bodisi v delodajalcu bodisi v Vladi RS oziroma resornem ministrstvu. Zdi se, da, ko že mislimo, da je nekomu mar, vedno znova ugotovimo, da temu ni tako. A kot že tolikokrat do sedaj, tudi danes zremo v prihodnost z optimizmom.

Spoštovani člani in članice SZSVS, s svojim članstvom v SZSVS pripomorete k ohranjanju delavskih pravic in boju za boljši jutri! SKUPAJ SMO MOČNEJŠI!

Želimo vam lepe in doživete prvomajske praznike!

Ekipa SZSVS