Nalagam ...

Novice


Živel 1. maj

Spoštovane zaupnice, spoštovani zaupniki, članice in člani,

delavske pravice niso same po sebi umevne. Za njih se je bilo potrebno čez zgodovino delavstva boriti, za njih se je potrebno vse bolj boriti tudi danes. Zato nas velikokrat čudi, da ima sindikalizem v družbi tako negativno konotacijo. To (skozi naš pogled) lahko pomeni le to, da so delodajalci in odločevalci uspeli z manipulacijami degradirati tako pomembno gibanje, kot je sindikalizem. Zakaj?

Odgovor je enostaven in verjamemo, da ga vsi poznate. Brez sindikatov bi bilo tako odločevalcem kot delodajalcem mnogo lažje. Poizkusi o manjšanju vloge in moči sindikatov niso redki (nedelovanje Ekonomsko-socialnega sveta, ideje, da bi zakoni zamenjali kolektivne pogodbe, manjšanje predstavnikov delavcev v svetih zavodov itd.). Vsega tega seveda ne bi poskušali, če se ne bi zavedali vloge sindikalizma. Zato je skrajni čas, da se tega zavedamo tudi zaposleni. Biti sindikalno organiziran pomeni imeti vpliv na odločevalce, na zakonodajne postopke, preprečiti neverjetne poskuse različnih vlad glede kratenja delavskih pravic in poskrbeti za boljši jutri.

Zato se ob tej priložnosti ponovno zahvaljujemo zvestim članicam in članom Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki s svojim članstvom omogočate, da branimo vaše že pridobljene pravice in vam lahko izborimo na državni ravni največ, kar je možno in kar se da.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja, v katero je včlanjen naš sindikat, tudi letos sodeluje pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega praznovanja delavskega praznika 1. maja na Rožniku, v Ljubljani, skupaj z ZSSS in KS Pergam.

Prireditev na Rožniku se bo pričela v torek, 30. 4. 2024, ob 19.30 uri, z nastopom glasbene skupine Delta Riff. Ob 21.30 uri bodo imeli predstavniki vseh treh sindikalnih central kratke pozdravne nagovore, ob 22.00 pa bo zagorel kres. Od 22.15 naprej bo za zabavo skrbela glasbena skupina HAMO & TRIBUTE 2 LOVE.

Na dan praznika 1. maja bo ob 10.45 uri tradicionalna proslava, ki jo bo povezoval igralec Jan Bučar, sodelovala pa bosta Pihalni orkester Ljubljana in Partizanski pevski zbor. Skladno s tradicijo bo slavnostni govornik župan mesta Ljubljane. Po proslavi, od 12.00 do 16.00 ure, bo zabava s skupino GINO & BAND.

Vabimo vas, da se prvomajske prireditve udeležite v čim večjem številu!

Živel prvi maj!

Živele delavske pravice!

Živele članice in člani Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije!