Nalagam ...

Novice


Poziv Vladi RS k izpolnitvi obveznosti do javnih medijev

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje, povezano s Slovensko tiskovno agencijo, ki opravlja javno službo na podlagi posebnega zakona in pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov. Ustanoviteljica agencije je Republika Slovenija, zato je nedopustno, da si jo aktualna vlada podreja s tem, ko ji že več kot 250 dni odreka financiranje. Neizvrševanje zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona, ki določa obveznost financiranja javne službe, tudi če ni sklenjena pogodba, kaže na samovoljo aktualne oblasti in je že pustilo posledice. Ekipo je zapustila desetina novinarjev, ostali pa vztrajajo in profesionalno opravljajo javno službo v zahtevnih časih koronakrize in pod grožnjo morebitne izgube zaposlitve.

Pod vprašajem je tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi, saj se vlada otepa odgovornosti in ne izpolni Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018, po katerem javnemu servisu pripada denar za dvig plač javnih uslužbencev. Medtem ko se RTV-prispevek v zadnjem desetletju ni spremenil, naš največji javni medij posluje z izgubo, s tem pa so ogrožena delovna mesta, njegova institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost. Toda po zakonu o RTV Slovenija je država dolžna zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe, zato vlado pozivamo, da tudi v primeru RTV izpolni svoje zakonske dolžnosti.

Medtem ko bi država morala zagotavljati delovanje in razvoj javnih medijev, tudi z zadostnim financiranjem, je zdaj ohromljeno uresničevanje javne službe na področju medijev in s tem komunikacijske pravice vseh nas. Delavke in delavci, državljanke in državljani, povezani v KSJS, zahtevamo, da vlada preneha samovoljo in z denarjem, ki ga v državno blagajno prispevamo vsi, plača opravljeno javno službo STA in zagotovi ustrezno financiranje RTV Slovenija.

 

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije