Nalagam ...

Poročilo o aktualnem dogajanju

Včeraj smo sindikati zdravstva in socialnega varstva ponovno sedli za pogajalsko mizo z vladno pogajalsko stranjo na Ministrstvu za zdravje. V ponedeljek smo prejeli protipredlog, ki naslavlja zelo majhen del delovnih mest, ki še niso bila naslovljena na krovnih pogajanjih (z dvigom za en plačni razred). Na sindikalni pogajalski strani smo vladno stran opozorili, da takšen protipredlog ne naslavlja nesorazmerij, ne rešuje konfliktnih situacij v timih in ne vrača dostojanstva zaposlenim. Povedali smo tudi, da na sindikalni strani težko podamo protipredlog, dokler vlada ne dopolni svojega predloga z delovnimi mesti zdravnikov in zobozdravnikov, saj so tudi to delovna mesta, ki jih želimo pogajati, poleg tega pa so vsa delovna mesta med seboj soodvisna in bo tudi to, poleg novembrskega dogovora, merilo za ugotavljanje sorazmerij. Predlog za dvige plač zdravnikom in zobozdravnikom nam bo vladna stran posredovala v petek do 15. ure.

Po pogajanjih smo na seji Republiškega odbora Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije sprejeli sklep, s katerim člani ROS soglasno podpirajo podpis Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor namreč prinaša vsem zaposlenim v obeh dejavnostih (tudi vedno pozabljeni J plačni skupini) dvig plače praktično za en ali dva plačna razreda, za 1,21€ višji regres za malico in poračun regresa po dogovorjeni lestvici, kar je po mnenju članov ROS dober dogovor, ki pa ga moramo podkrepiti še z naslavljanjem nesorazmerji na resornih pogajanjih.

Prilagamo tudi povezave do dveh aktualnih prispevkov iz medijev:

Intervju predsednice SZSVS z Urošem Slakom: https://www.24ur.com/novice/slovenija/ena-sama-zelja-odprava-vecrazrednih-razlik-v-placah-ko-gre-za-isto-delo.html

Studio ob 17.00: vsakodnevna pogovorna radijska oddaja o aktualnih temah, kjer je sodelovala tudi predsednica SZSVS v imenu našega sindikata in v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Oddaja je zasnovana po načelu okrogle mize in edina tovrstna v slovenskem radiofonskem prostoru. https://prvi.rtvslo.si/podkast/studio-ob-17.00/87/174903555

Priporočamo ogled in poslušanje.