Nalagam ...

Pomembne informacije


Izvajanje zavarovanja

Dodatno pokojninsko zavarovanje je posebna oblika dolgoročnega in namenskega varčevanja za višjo pokojnino. Mesečne premije, ki jih vplačuje delodajalec (nekateri dodatno tudi sami) se zbirajo na vašem osebnem računu pri Modri zavarovalnici, ki rastejo skupaj z donosi.

Točni podatki o vaših prihrankih vas čakajo na novi strani e.Modra.si .

Modra upravlja z vašim denarjem, ga razpršeno investira v različne naložbe in zagotavlja, da privarčujete čim več. Ko se upokojite, vam začne prihranke izplačevati v obliki mesečnih rent, ki tako postanejo vaša dodatna pokojnina.

 

Varčevanje v dodatnem pokojninskem zavarovanju je namenjeno zmanjševanju razlike v dohodkih pred in po upokojitvi, ko se bo vaša pokojnina v primerjavi s plačo, ki ste jo vajeni prejemati sedaj, skoraj prepolovila.

 

Zaposleni v javnem sektorju ste v pokojninski sklad javnih uslužbencev vključeni avtomatično, na podlagi posebnega zakona in kolektivne pogodbe od avgusta 2003 dalje oziroma z dnem nastopa dela. S 1. 1. 2017 se je sklad preoblikoval v Krovni pokojninski sklad javnih uslužbencev, ki ga sestavljajo trije podskladi: eden od njih je začetni zajamčeni podsklad, nova pa sta dinamični in preudarni podsklad javnih uslužbencev.

 

Krovni pokojninski sklad javnih uslužbencev cikla sestavljajo:

 

Dinamični podsklad javnih uslužbencev: za mlajše od 50 let, ki imajo do upokojitve še veliko časa, lahko tvegajo več in varčujejo v delnicah.

Preudarni podsklad javnih uslužbencev: za mlajše od 60 let, ki so nekoliko bližje upokojitvi, a še vedno dovolj daleč, da lahko zmerno tvegajo in varčujejo v delnicah in obveznicah.

Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev: za starejše od 60 let, ki so tik pred upokojitvijo. Podsklad ima zajamčen donos in zagotavlja visoko varnost prihrankov.

 

Pomembno:

V dinamičnem in preudarnem podskladu naložbeno tveganje prevzame član sam, brez zagotovljenega zajamčenega donosa.

Obstoječi varčevalci se morate glede na svojo starost sami odločiti za prehod v bolj tvegano naložbeno politiko. To ste lahko storili ob obvestilu Modre, lahko pa se odločite kadarkoli in enkrat letno podsklad zamenjate. Vsi novo zaposleni ste vključeni v podsklad glede na starost, razen če sami ne določite drugače in ob prejemu obvestila spremenite podsklad, v katerem želite varčevati.

Odločitev o varčevanju v katerem od drugih podskladov lahko član enkrat letno tudi spreminja. Pri tem mora upoštevati le starostno omejitev.

 

To je tudi edina oblika varčevanja v Sloveniji, ki vam zagotavlja posebno davčno olajšavo.

Dodatno pokojninsko zavarovanje spodbuja tudi država. Za lastna vplačila dobite posebno davčno olajšavo in zato nižjo dohodnino ali celo vrnjen denar.

Znesek davčne olajšave znaša 5,844 % bruto plače oziroma 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, letno pa največ 2.903,66 evrov.

kalkulatorjem izračunajte, koliko lahko z davčno olajšavo prihranite pri dohodnini.

 

Pregled nad vplačanimi premijami

e.Modra.si nadomešča Modri e-račun

e.Modra.si je storitev, ki vam zagotavlja dostop do vašega osebnega pokojninskega računa. Vpogled v vaše stanje na računu, pregled nad vsemi pomembnejšimi podatki vašega varčevanja, kot so višina premije, ki jo plačujete ali jo za vas vplačuje delodajalec, pregled nad premijami, informativni izračuni, pomembnejši dokumenti sklada je le nekaj izmed prednosti uporabe spletne storitve.

Za prvo prijavo boste potrebovali svoj EMŠO in registracijsko kodo. Če ste registracijsko kodo založili, le sledite postopku prve prijave, znotraj katerega lahko oddate zahtevo za ponovno pošiljanje kode.

Storitev je uporabniku prijazna, registracija je hitra in preprosta, uporaba pa varna in brezplačna.