Zahtevamo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) zahtevamo, da bolnišnice, zdravstveni in socialnovarstveni zavodi nemudoma v celoti izplačajo dodatek za delo v rizičnih razmerah po Kolektivni pogodbi za javni sektor, in sicer v višini 65 % urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca, za tiste najbolj izpostavljene in obremenjene pa še dodatni dodatek po protikorona zakonu. Tak je bil današnji sklep Republiškega odbora SZSVS.

Zaposlenim, sindikatu in sodeč po podpori, ki jo prejemamo, prebivalcem Slovenije se zdi nedopustno, da zaposleni v bolnišnicah in ostalih zavodih v zameno za neutrudno delo pri reševanju življenj, za izpostavljanje svojega zdravja in zdravja svojih družin niso prejeli več kot zasluženega dodatka in da bo od dobre volje in subjektivne ocene nadrejenih odvisno, kdo, koliko in če sploh bo prejel ta dodatek. To je še toliko bolj nerazumljivo, če upoštevamo, da po zadnjih podatkih kar 28,85 % vseh okuženih oseb v Sloveniji predstavljajo zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, naj posebej izpostavimo zaposlene v domovih za starejše, kjer je kriza daleč najhujša, kjer je največ obolelih med stanovalci in zaposlenimi in kjer je največ umrlih, nesebično in skrajno požrtvovalno, včasih na robu moči, rešujejo življenja in skrbijo za najbolj ogrožene. Kljub zaščitni obleki so izpostavljeni enormnemu tveganju za okužbo. Ne pozabite, kako težko je biti ves dan v zaščitni opremi, v kateri je vroče, zaradi pomanjkanja zaposleni tudi po več ur ne morejo na stranišče, saj bi morali zaščitno obleko takrat zamenjati z novo. Prav je, da javnost izve tudi takšne detajle, da se vsi zavemo, kako zahtevni in izčrpljujoči so pogoji dela v “skafandrih”, v katerih je vroče, v katerih se zaposleni zelo znojijo in ne morejo ne na potrebo, ne jesti in ne piti. O tem se v javnosti ni veliko slišalo, pa je zdaj priložnost, da vas pozovemo, da pozornost posvetite pogojem dela v zaščitnih oblačilih. Vsem, ki delajo v takih nečloveških pogojih, se ne moremo dovolj zahvaliti za njihovo nepopisno humanost in profesionalnost, lahko pa se jim za ves trud oddolžimo s pravičnim plačilom za pošteno opravljeno delo.  Nerazumljiv zaplet in zmeda v zvezi z izplačilom dodatka je pravzaprav nespoštljiv do tistih, ki so najbolj izpostavljeni.

Virus lahko napade prav vsakega od nas, nihče ni varen in že danes lahko zboli kdorkoli od nas. Ko bomo zboleli, nam bodo natanko ti javni uslužbenci ponudili roko, nam reševali življenje in altruistično skrbeli za nas. Podobno je z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva v socialnem varstvu (v domovih starejših, prejemniki pomoči na domu, v posebnih socialnih zavodih, varstveno delovnih centrih, centrih za usposabljanje, delo in varstvo).

Zato je povsem nedopustno, da je večina zaposlenih v obeh dejavnostih (le redki so javni zdravstveni in socialnovarstveni zavodi, ki so dodatek izplačali) prejšnji teden na osebni račun prejela celo nižjo plačo kot za mesec februar, ko epidemije še ni bilo.
Razlog za to je še v nižjem izplačilu potnih stroškov zaradi nedelovanja javnega prometa, kar je po našem prepričanju prav tako skregano z zdravo pametjo. Razočaranje naših članov ob prejemu celo nižje plače, v času ko so pogoji dela bistveno zahtevnejši in ogrožajoči, pa je še toliko večje, saj je dejansko stanje na terenu daleč od napovedovanega dvojnega plačila za opravljeno delo, ki ga je obljubil predsednik Vlade RS.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate na povezavi: https://drive.google.com/file/d/1haCYPF5aj5hgNWLCCxewQIFeuuw2O0CV/view?usp=sharing

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2020/zahtevamo-izplacilo-dodatka-za-delo-v-rizicnih-razmerah/