Sestanek z ministrom za zdravje

Spoštovani člani,

obveščamo vas, da smo se v petek, 22. 5. 2020, sestali z ministrom za zdravje g. Tomažem Gantarjem. Tema sestanka so bili dodatki za delo v času epidemije po kolektivni pogodbi in interventnem zakonu, neuresničena točka Stavkovnega sporazuma iz leta 2018 – določitev standardov in normativov v dejavnosti ter pogovor o pomenu javnega zdravstvenega sistema, ki je se je izkazal v času epidemije, ter njegovi ohranitvi v nespremenjenem obsegu. Minister je glede slednjega izrazil pričakovanje, da bodo potrebne strukturne spremembe, ki pa se bodo sprejemale v socialnem dialogu s socialnimi partnerji.

V imenu Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije sem od ministra zahtevala spoštovanje veljavnih predpisov glede plačila za delo – zatrdil je, da to lahko pričakujemo. Na našo pobudo so nam z Ministrstva za zdravje danes poslali podatke o podanih zahtevkih za izplačilo dodatkov, zahtevke pa še pričakujejo. Prav tako so pojasnili, da zdravstvenim zavodom, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, omogočajo v primeru likvidnostnih težav likvidnostna posojila. Napovedali smo sodne spore v vseh tistih primerih, kjer je bil 65 % dodatek po KPJS izplačan le za določen odstotek delovnega časa.

Danes smo na Ministrstvo za zdravje, v skladu s sklepom na petkovem sestanku, naslovili tudi dopis v zvezi z nezagotavljanjem sredstev lekarnam iz naslova 71. člena ZIUZEOP.

Minister je obljubil nadaljevanje procesa sprejemanja standardov in normativov, tudi pri tistih poklicnih skupinah, ki dela v delovnih skupinah še niso začele.

V petek, 29. 5. 2020, smo vabljeni na sestanek z ministrom za javno upravo g. Boštjanom Koritnikom, v kratkem pa se bomo dogovorili tudi za sestanek z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti g. Janezom Ciglerjem Kraljem. O nadaljnjih korakih vas bomo sproti obveščali.

Lep pozdrav,

Irena Ilešič Čujovič

predsednica

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2020/sestanek-z-ministrom-za-zdravje/