Protest zaradi ne vključitve vseh delavcev v krog upravičencev za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah

Spoštovani in spoštovane,

v imenu naših članov, zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ter tistih v lekarniški dejavnosti želimo javno izraziti naš protest v zvezi z nesprejemljivim stališčem vodstev nekaterih zavodov s področja zdravstva in socialnega varstva, da omejijo krog upravičenih delavcev do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Od zaposlenih smo zgolj kot primer prejeli obvestilo, da so si v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana privoščili izdati sklep, po katerem nameravajo dodatek za delo v rizičnih razmerah izplačati samo nekaterim skupinam zaposlenih, ki imajo opravka s COVID-19, ostalim pa ne. To je po našem prepričanju v popolnem nasprotju z namenom določbe 11. točke 39. člena KPJS in tudi ne zasleduje cilja – nagraditi tiste, ki v teh dneh delajo vse, da bi preprečili širjenje okužbe.

Naj znova poudarimo, da pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah vsem zaposlenim, ki v teh dneh opravljajo delo na delovnem mestu (ne delo na domu) in so tako za razliko od mnogih drugih prisiljeni ne upoštevati osnovnega pravila za zajezitev širitve okužbe »Ostani doma«. Gre za prav vse delavce, tako zdravstvene delavce/sodelavce kot zaposlene v plačni skupini J – vsako naštevanje posameznih delovnih mest bi bilo zato odveč, saj vsak, ki v teh razmerah dela, potencialno tvega okužbo in je zato upravičen do dodatka.

Za posebne obremenitve in nevarnost, ki presega dodatek po 11. točki 39. člena KPJS, je v »protikorona zakonu«, ki se jutri sprejema v Državnem zboru, določen višji dodatek, ki bo omogočal diferenciacijo med posameznimi skupinami delavcev, čemur v podpisanih sindikatih ne nasprotujemo oz. to celo podpiramo. Ostro pa nasprotujemo temu, da kdorkoli arbitrarno določi upravičence do dodatka po 11. točki 39. člena KPJS, za kar nedvomno ni pravne podlage.

S tem dopisom želimo razbliniti vse dvome o stališčih sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, saj bi vsakršno manipuliranje z razlagami predmetnih določb kolektivne pogodbe pomenilo dolivanje olja na ogenj, ki si ga v teh razmerah zagotovo nihče ne želi. Zato pozivamo vodstva navedenih zavodov, naj premislijo o svojih ravnanjih, ki v teh težkih trenutkih pošiljajo vsem zaposlenim na katere so sedaj pozabili, pomembno sporočilo!

Lep pozdrav in ostanite zdravi,

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2020/protest-zaradi-ne-vkljucitve-vseh-delavcev-v-krog-upravicencev-za-izplacilo-dodatka-za-delo-v-rizicnih-razmerah/