Potni stroški

Obveščamo vas, da se je s 1. 1. 2020 cena mesečne vozovnice integriranega javnega potniškega prometa znižala, kar pomeni, da bodo lahko javni uslužbenci, ki po sedaj veljavni ureditvi prejemajo povračilo v višini stroškov javnega prevoza, glede na nove nižje cene po novem prejemali nižje povračilo teh stroškov.

Znižana cena javnega prevoza je posledica sprejete Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice (Ur. l. RS, št. 29/2019, v nadaljevanju: Uredba), ki je za uporabnike javnega potniškega prometa uvedla enotno vozovnico in določila, da mesečna cena enotne vozovnice znaša po 1. 1. 2020 26-kratnik enosmerne vozovnice (90. člen Uredbe).

Nekateri delodajalci so zaradi spremenjenih cen javnega prevoza, ki so od 1. 1. 2020 občutno nižje (razlika v znižanju cen je razvidna iz tabele v priponki) svojim zaposlenim v podpis predložili nove izjave o potnih stroških, ki pa so zgolj zaradi spremenjenih cen javnega prevoza nepotrebne. V skladu z drugim odstavkom 7. člena Aneksa h KPZSVS (Uradni list RS, št. 40/12) je namreč javni uslužbenec delodajalcu dolžan v osmih dneh javiti spremembo bivališča oziroma kraja, od koder se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, ni pa delodajalca dolžan obveščati o spremembi vrste oziroma cene javnega prevoza.

Hkrati vas obveščamo, da so glede povračil potnih stroškov trenutno v teku pogajanja z Vlado RS o spremembi ureditve področja povračil stroškov prevoza na delo in z dela. V SZSVS si prizadevamo dogovoriti se za bolj pravičen in enostavnejši način povračila potnih stroškov (npr. zgolj povračilo v višini kilometrine), ki pa hkrati ne bi pomenil prikrajšanja za naše člane. S ponedeljkovim odstopom predsednika Vlade RS bo sicer dogovarjanje med socialnimi partnerji najverjetneje kar nekaj časa oteženo, če ne celo onemogočeno, vas pa bomo o vseh dejavnikih, ki vplivajo na socialnoekonomski položaj naših članov, sproti obveščali.

Lep pozdrav,

Irena Ilešič Čujovič, univ. dipl. prav.
predsednica

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2020/potni-stroski/