SZSVS uspel s tožbo na priznanje pravice do izrednega letnega dopusta na dan spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan

Vrhovno sodišče RS je v sodbi št. VIII Ips 35/2018 razsodilo, da imajo delavci zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, pravico do izrednega letnega dopusta na dan spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Vrhovno sodišče je v sodbi pritrdilo argumentom Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, da spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan predstavlja »drug neodložljiv dogodek« po določbi 38. člena Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, saj gre za enkraten, neodložljiv dogodek, ki po naravi stvari zahteva prisotnost posameznika in glede katerega se od staršev družbeno pričakuje, da ta dan preživijo v šoli s svojim prvošolcem.

Sodba Vrhovnega sodišča predstavlja pomembno zmago za Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije v prizadevanjih po zagotavljanju in varovanju pravic članov, ki izhajajo iz Kolektivne pogodbe.

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2018/szsvs-uspel-s-tozbo-na-priznanje-pravice-do-izrednega-letnega-dopusta-na-dan-spremstva-prvosolca-v-solo-na-prvi-solski-dan/