Prva pogajanja o stavkovnih zahtevah v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva

Na sedežu Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije so danes potekala prva pogajanja med sindikalno in vladno stranjo glede stavkovnih zahtev. Stavko, ki sta jo napovedala Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) in bo potekala 13. 2. 2018, lahko prepreči zgolj sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev. Ker se zavedamo, da je za socialni dialog potrebno nekaj časa, smo se v SZSVS in SDZNS odločili za organizacijo stavke v sredini februarja, da bi s tem zagotovili realne možnosti za dogovor o stavkovnih zahtevah.

Zahtevamo uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na dan praznika, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Prav tako zahtevamo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe, pričakujemo tudi zvišanje plačnih razredov v okviru odprave anomalij, dvig plač z naslova primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti, odpravo varčevalnih ukrepov in vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012.

Na današnjih pogajanjih smo predstavili svoje stavkovne zahteve, vladna stran pa je pokazala pripravljenost za dialog, ki bi lahko prinesel razrešitev stavkovnih zahtev. Naslednji krog pogajanj bo prihodnji petek, do tedaj se bo vladna stran opredelila do stavkovnih zahtev.

V okviru pogajanj smo se dogovorili tudi za dve ločeni delovni skupini, ki bosta obravnavali razporejanje na dan praznika ter določitev standardov in normativov v dejavnosti zdravstva in socialnega vrastva, ki zajema standarde in normative zaposlenih v zdravstveni in babiški negi (bolničarje, srednje in diplomirane medicinske sestre) ter pripravo drugih standardov in normativov v obeh dejavnostih – za farmacevte in farmacevtske tehnike, delavce v laboratorijski biomedicini, ortopedske tehnike ter inženirje ortotike in protetike, delovne terapevte, fizioterapevte, higienike, logopede, medicinske embriologe in medicinske fizike, pedagoge v zdravstvu, psihologe in klinične psihologe, radiološke inženirje, sanitarne inženirje, socialne delavce, strokovne delavce na centrih za socialno delo, individualne in skupinske habilitatorje, socialne oskrbovalke, delovne inštruktorje, varuhe, animatorje in tehnologe. Vsi navedeni profili že leta delajo v dejavnosti, ki je kadrovsko podhranjena, na kar smo vladno stran danes opozorili.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva zajema vse zgoraj navedene delavce v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter delavce v plačni skupini J – skupaj se bomo borili do izpolnitve stavkovnih zahtev!

Permanent link to this article: http://www.sindikat-zsvs.si/2018/prva-pogajanja-o-stavkovnih-zahtevah-v-dejavnosti-zdravstva-in-socialnega-varstva/